Raktarkereso.info: Nemes Rudolf: az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központját építjük

Hírek

2021.04.14.

Hp Header Fooldal

A HelloParks ügyvezető igazgatója úgy véli, hogy a közeljövőben változni fog a piac, ezért élhető, emberközpontú ipari parkokat építenek, ezzel is támogatva a náluk vállalatok munkaerő toborzó és megtartó tevékenységét. A fóti, maglódi terveik mellett arról is beszélgettünk, hogy miért megaparkokban gondolkodnak.

–    Más szektorokhoz képest a logisztikai szegmens felől sokkal több pozitív jelzés érkezik. Optimistán tekintenek a jövőbe?

Világszerte látványosan megnövelte a raktározási igényeket az internetes kereskedelem térnyerése, valamint a gyártási és ellátási láncok rövidülése, a célpiacokhoz közelítése. Azt tapasztaljuk, hogy a folyamatot a koronavírus járvány még inkább felgyorsította, ezáltal tovább emelkedett a bérlői és befektetői kereslet egész Európában. Bízunk abban, hogy a HelloParks már rövid távon komoly sikereket érhet el, valamint javíthatja Magyarország pozícióját a nemzetközi logisztikai piacon. A Futureal-csoport tagjaként működő társaság célja, hogy ebben a dinamikusan növekvő iparágban az egyik meghatározó szereplővé váljon először itthon, majd a közép-kelet-európai régióban is.

–    Csak dióhéjban: mi jellemzi most a raktárpiacot?

Az elmúlt időszakban egy kevésbé aktív és kényelmes bérbeadói piacot látunk, ahol minimális üresedés emellett magas bérleti díjakkal üzemeltek a piaci szereplők. Arra számítunk azonban, hogy a közeljövőben változni fog a piac, és a bérleti díjak régiós szinten még versenyképesebbé válnak az újonnan megjelenő volumennek köszönhetően.

–    A HelloParks a Futureal-csoport tagjaként a közelmúltban kapcsolódott be az ingatlanpiac ezen szegmensébe. Nincsenek már leosztva a lapok?

Véleményünk szerint sokkal nagyobb volumen mellett még költséghatékonyabban működhet a szektor. Az új HelloParks ipari parkok a kedvező bérleti díj és a rugalmas feltételek mellett teljes körű szolgáltatási csomagot kínálnak majd, ami túlmutat a raktározási funkciókon. Első lépésként a cég Budapest környéki megaparkok, majd vidéki ipari parkok fejlesztésében gondolkodik, ahol mind raktározási, mind pedig könnyűipari gyártási tevékenység végezhető.

–    Márciusban Elindult a HelloParks első projektjének kivitelezése Maglódon. ezt egyfajta referencia-beruházásnak szánják?

Budapest keleti agglomerációja az elmúlt években jelentősen felértékelődött, hiszen több, gyártással és disztribúcióval foglalkozó nemzetközi cég telepedett le itt, lényegesen csökkentve az elérhető területek méretét. Arra számítunk, hogy ebben a régióban is az M0 körgyűrű nyugati és déli szektorához hasonló fejlődés valósul meg. A maglódi fejlesztés előkészítésével így újabb fontos lépést tettünk afelé, hogy a HelloParks a dinamikusan növekvő ipari- és logisztikai piac egyik meghatározó szereplőjévé váljon. Az első ütemben egy 46 ezer négyzetméteres raktárépület készül el, de a 46 hektáros területen összesen 193 ezer m2 raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség. Ezt megelőzően jelentettük be, hogy Fóton, egy 76 ha-os területen építi fel a HelloParks az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központját, ahol összesen 330 ezer négyzetméternyi raktár- és ipari terület kialakítására van lehetőség. Az előkészítés alatt álló létesítmények közös jellemzője, hogy az energiahatékonyságot és a környezetkímélő üzemeltetést biztosító okos megoldások révén teljesítik majd a BREEAM fenntarthatósági szabvány előírásait. A bérlők munkavállalóinak igényeit szem előtt tartva, a kikapcsolódást segítő szabadidős- és közösségi szolgáltatások is megtalálhatóak lesznek az élhető, emberközpontú logisztikai parkban, ezzel is támogatva a területen működő vállalatok munkaerő toborzó és megtartó tevékenységét.

–    Magyarországon a logisztikai piac szinte kizárólag az M0 környékére fókuszál. Önök is erre a területre fókuszálnak?

A budapesti logisztikai szegmens északi, keleti, déli és nyugati részre oszthatók az M0-s körgyűrű mentén, és a HelloParks mind a négy szegmensben vizsgál telkeket. Amitől ezek a befektetések különlegesek, hogy mindegyiken megaparkot tudunk létesíteni, így legalább 100 ezer négyzetméternyi épületet fejleszthetünk az adott helyszínen. Az így megvalósuló hatalmas kapacitásokkal egyrészt a bérlői igényeket sokkal gyorsabban tudjuk kielégíteni a parkon belül is. Másrészt egy megapark méretgazdasági és üzemeltetési előnyökkel rendelkezik, ami számos szinergiát és előnyt biztosít a bérlőink részére.

 

A teljes cikk a raktarkereso.info-n olvasható.

Mondd el másoknak is!