HELLO!
MIBEN SEGÍTHETÜNK?

A GYIK oldalunkon minden információt megtalálsz, amit keresel. Szívesen segítünk.

HelloParks

Mivel foglalkozik a HelloParks?

A HelloParks egy innovatív ipari ingatlanfejlesztő cég, amely teljes körű és ügyfélközpontú megoldásokat kínál a telekfejlesztéstől kezdve az épület kivitelezésen át egészen a létesítményfenntartásig. Szakemberei átfogó tapasztalattal rendelkeznek az ipari ingatlanfejlesztési szektor minden területén, többek között a logisztikai raktárcsarnokok, gyártócsarnokok, mélyhűtő és hűtőcsarnokok, veszélyesáru tárolók, gyógyszeripari és egyéb tisztatértechnológiai környezetek fejlesztésében, valamint raktártechnológiai tárolórendszerek tervezésében és megvalósításában. Fejlesztésink során kiemelt szempont, hogy fenntartható, innovatív, emberközpontú és biztonságos működést tegyünk lehetővé megaparkjainkban.

Mi a HelloParks célja?

A HelloParks célja, hogy a rendkívül versenyképes, hatékony, és a fenntarthatóságot szem előtt tartó megaparkjaival növelje Magyarország régiós versenyképességét. A fejlesztésekkel hazánk valódi logisztikai központtá tehető, hiszen ezen létesítmények révén új, regionális léptékben gondolkodó ügyfelek vonzhatók be a hazai piacra.

Miként tud a változó piaci igényekre választ adni a HelloParks?

Az online kereskedelem térnyerése és a beszállítói láncok rövidülése átalakította a logisztikai szektort. A megváltozott raktározási körülmények miatt a költséghatékonyság mellett egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció, a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és az emberközpontú szemlélet. Ezt felismerve indult el 2020 őszén a HelloParks, és kezdett több népszerű kereskedelmi övezetben is nagy ívű ipari fejlesztésekbe. A növekvő bérlői igényekre válaszul ma már több százezer négyzetméteren építünk megaparkokat a legmodernebb és legfenntarthatóbb technológiák alkalmazásával.

A HelloParks csarnokai rugalmasan alakíthatók, így szinte bármilyen bérlői elvárásnak megfelelnek. A klasszikus Big Box típusú épületekben 3.500 négyzetmétertől 15.000 négyzetméterig elérhetők bérlemények, de akár egy egész csarnok a bérlői igényekre szabható A City Flex típusú épületei már az 1000 négyzetméteres bérleti igényeket is képesek kielégíteni és ugyanúgy rendelkeznek dokkoló és drive-in kapukkal, mint a Big Box csarnokok de alacsonyabb belmagasságuk és kisebb méretük miatt jobban megfelelnek a városi logisztikát és könnyűipari gyártást vagy összeszerelést végző vállalkozások számára.

Milyen okos megoldások vannak a HelloParks megaparkokban?

A HelloParks csarnokai korszerű BMS – épületfelügyeleti – rendszerrel kerülnek felszerelésre, mely az épület teljes elektromos és gépészeti rendszerével összeköttetésben áll. A HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja, pedig ehhez az intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszerhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek. Ezen az alkalmazáson keresztül ugyanis bárhonnan elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési vagy világítási beállítások.

Mitől környezetbarát a HelloParks megaparkja?

A magyar tulajdonú ipari ingatlanfejlesztő társaság már a tervezőasztalnál kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre és az energiahatékonyságra. Ennek megfelelően a HelloParks legújabb raktárcsarnokai már a BREEAM New Construction kategória legszigorúbb Outstanding fenntarthatósági kritériumai szerint és az EU Taxonómia elvárásai mentén épülnek. Ilyen ipari épületet Magyarországon jelenleg csak a HelloParks fejleszt. A csarnokokban alapfelszereltség az energiatakarékos LED világítás és a napelemes megújulóenergia-felhasználás, a gépészet energiahatékony, a közterületeken smart-ready lámpák világítanak, a károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést pedig elektromosautó-töltők, az épületek közti mozgást pedig elektromos golfautók könnyítik meg.

A HelloParks vezető szerepre törekszik a fenntartható jövő megvalósításában is a magyar ipari ingatlanpiacon. Ennek érdekében az ESG célkitűzései között szerepel, hogy 2030-tól csak nettó zéró üzemeltetésű épületeket fejleszt, melyeket 100%-ig újrahasznosított energiával lát el, valamint az Európai Uniós és a Párizsi Egyezmény céljainak teljesülése érdekében élen jár az üvegházhatású gáz és szén-dioxid kibocsátás leszorításában is, melyre szigorú csökkentési útvonalat határozott meg. 2025-től saját bázisértékéhez képest 25%-al csökkenti épületeinek beépülő karbon lábnyomát, és emellett lépéseket tesz a megaparkjainak területén a biológiai sokféleség megőrzése és növelése érdekében is. Célja a zero waste menedzsment kialakítása, a fenntarthatóbb vízgazdálkodás, valamint a körforgásos gazdaság elemeinek beépítése működésébe.

Mit tesz az ott dolgozók egészségéért a HelloParks?

A fejlesztés során kiemelt szempont az élhető, emberközpontú és felhasználóbarát környezet kialakítása, mely hosszú távú értéket teremt a partnerek részére. A bérlők kényelmét szolgálja majd a WELL Standard Mind és Community kritériumoknak megfelelően megvalósításra kerülő ParkCenter, mely rövid- és hosszútávra kibérelhető A kategóriás irodahelyiségekkel, HelloCafe-val, catering szolgáltatással is igénybe vehető konferenciatermekkel várja a munkavállalókat és a környéken élőket, dolgozókat.

Kik bérelhetnek területet a HelloParks csarnokaiban?

Épületeinkben raktározással, gyártással, valamint összeszereléssel foglalkozó társaságok bérelnek területet.

Milyen tevékenység végezhető a parkok területén?

A HelloParks területén csak olyan gyártó, illetve összeszerelő tevékenység végezhető, ami a hazai és EU-s biztonsági szabályozásoknak maradéktalanul megfelel.

Miért építenek lakott terület közvetlen közelébe ipari csarnokot?

A HelloParks megaparkjai az EU-s és hazai szabályozásnak és biztonsági előírásoknak megfelelő helyen kerülnek elhelyezésre és azoknak megfelelően működnek. A hatóságok minden esetben megvizsgálják, hogy egy bérlő tevékenysége vagy az általa tárolt áru milyen védelmi zóna besorolásba esik. Ha ezen belül lakóingatlan található, akkor a bérlő nem kapja meg a működéshez szükséges engedélyt és nem kezdheti meg a működését.

Mennyire biztonságosak a csarnokok?

A HelloParks raktárcsarnokai a magyar és európai szabványoknak megfelelően kerülnek kialakításra. Létesítményeinkben a biztonságot többek közt ESFR Sprinkler tűzoltó rendszer, tűzjelző, a hő és füstelvezetéshez szükséges emelt darabszámú kupola, valamint épületüzemeltető rendszer biztosítja. Az épületek emellett tűzoltó átjelzéssel teszik lehetővé a Katasztrófavédelem automatikus értesítését a tűzjelző rendszer élesítésekor. Tevékenységtől függően pedig minden bérlő további védelmi rendszerek kiépítésére kötelezett, amennyiben azt a magyar és európai jogszabályok, szabványok megkövetelik.

Milyen engedélyekkel kell rendelkezniük a kockázatos tevékenységet végző bérlőknek?

A biztonsági szempontból kockázatos tevékenységet végző bérlőknek különböző hatósági engedélyek beszerzésére van szüksége a működés megkezdéséhez. Ilyen többek között a katasztrófavédelem iparbiztonsági engedélye, a környezetvédelmi engedély, vagy a Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság által előírt követelmények betartása, és az ezekhez kapcsolódó engedélyek beszerzése. Az érintett cégek valamennyi engedélyt részletes és több lépcsős ellenőrzési folyamatot követően kapják meg a magyar hatóságoktól, amelyek során komoly műszaki és jogi feltételrendszernek kell megfelelniük.

Miért bérelhetnek területet akkumulátorgyárak és üzemek a HelloParks épületeiben?

Akkumulátorok gyártását a helyi szabályozás nem teszi lehetővé, így ilyen tevékenységet végző cég nem működhet a HelloParks területein. A HelloParks jelenleg csak egy olyan bérlővel van megállapodásban, akinek akkumulátor-összeszerelés a fő tevékenysége. Ez a cég csak akkor kezdheti majd meg a működést, ha minden hatósági engedélyt beszereztek. Az akkumulátor-összeszerelési tevékenység folyamatát rendkívül szigorúan vizsgálja mind a HelloParks, mind pedig a hatóságok.

Miért jó a településnek, hogy a HelloParks Fóton épít megaparkot?

A HelloParks összesen 8 fenntartható és energiahatékony létesítmény fejlesztését tervezi, amellyel közel 2000 új munkahely jön majd létre a város közelében. A raktárcsarnokok kizárólag a BREEAM szabvány legmagasabb fokozatainak megfelelően épülnek, vagyis nemcsak műszaki tartalomban, hanem ergonómiai kialakításban, a környezetre való hatások csökkentésében, energetikában, üzemeltetésben, és a teljes beruházási folyamatra vonatkozó menedzselés során is rendkívül magas fenntarthatósági követelményeknek felelnek meg. A HelloParks emellett fontosnak tartja az értékteremtést, ezért örömmel járul hozzá a város mikroközösségei terveinek és céljainak megvalósításához. A megaparkoknak helyet adó településeken már 10 helyi szervezet terveinek megvalósulását támogattuk mintegy 20 millió forint értékben.

Miért jó a településnek, hogy a HelloParks Maglódon épít megaparkot?

A HelloParks összesen 5 fenntartható és energiahatékony létesítmény fejlesztését tervezi, amellyel közel 1400 új munkahely jön majd létre a város közelében. A raktárcsarnokok kizárólag a BREEAM szabvány legmagasabb fokozatainak megfelelően épülnek, vagyis nemcsak műszaki tartalomban, hanem ergonómiai kialakításban, a környezetre való hatások csökkentésében, energetikában, üzemeltetésben, és a teljes beruházási folyamatra vonatkozó menedzselés során is rendkívül magas fenntarthatósági követelményeknek felelnek meg. A HelloParks emellett fontosnak tartja az értékteremtést, ezért örömmel járul hozzá a város mikroközösségei terveinek és céljainak megvalósításához. A megaparkoknak helyet adó településeken már 10 helyi szervezet terveinek megvalósulását támogattuk mintegy 20 millió forint értékben.

Miért jó a településnek, hogy a HelloParks Pátyon épít megaparkot?

A HelloParks összesen 10 fenntartható és energiahatékony létesítmény fejlesztését tervezi, amellyel közel 2800 új munkahely jön majd létre a város közelében. A raktárcsarnokok kizárólag a BREEAM szabvány legmagasabb fokozatainak megfelelően épülnek, vagyis nemcsak műszaki tartalomban, hanem ergonómiai kialakításban, a környezetre való hatások csökkentésében, energetikában, üzemeltetésben, és a teljes beruházási folyamatra vonatkozó menedzselés során is rendkívül magas fenntarthatósági követelményeknek felelnek meg. A HelloParks emellett fontosnak tartja az értékteremtést, ezért örömmel járul hozzá a város mikroközösségei terveinek és céljainak megvalósításához. A megaparkoknak helyet adó településeken már 10 helyi szervezet terveinek megvalósulását támogattuk mintegy 20 millió forint értékben.

Miért jó a településnek, hogy a HelloParks Alsónémediben épít ipari ingatlant?

A HelloParks egy fenntartható és energiahatékony létesítmény fejlesztését tervezi, amellyel többszáz új munkahely jön majd létre a város közelében. A raktárcsarnok a BREEAM szabvány legmagasabb fokozatának és az EU Taxonómia elvárásainak megfelelően épül, vagyis nemcsak műszaki tartalomban, hanem ergonómiai kialakításban, a környezetre való hatások csökkentésében, energetikában, üzemeltetésben, és a teljes beruházási folyamatra vonatkozó menedzselés során is rendkívül magas fenntarthatósági követelményeknek felel meg. A HelloParks emellett fontosnak tartja az értékteremtést, ezért örömmel járul hozzá a város mikroközösségei terveinek és céljainak megvalósításához. A megaparkoknak helyet adó településeken már 10 helyi szervezet terveinek megvalósulását támogattuk mintegy 20 millió forint értékben.

Meddig bérelhet egy cég területet a HelloParks-ban?

A HelloParks csarnokaiban csak olyan cég bérelhet területet, akinek tevékenysége megfelel az EU-s és hazai szabályozásnak a biztonságos működés tekintetében. Ezek a cégek kizárólag addig működhetnek a park területén, amíg rendelkeznek a szükséges működési engedélyekkel.

Milyen gyakran ellenőrzik az ipari park bérlőinek tevékenységét?

A HelloParks rendszeresen ellenőrzi raktárcsarnokai biztonságát. Az érintett cégek pedig a működés megkezdéséhez szükséges engedélyek kiadását követően is rendszeres felülvizsgálatra számíthatnak mind a HelloParks, mind a hatóság részéről. Hatósági vizsgálatoknak az engedélyek szerint kötelező időnkénti felülvizsgálatai vannak.

Az adott létesítmény tevékenységétől, az ahhoz szükséges berendezésektől függően napi, heti, havi, negyedéves, féléves és éves rendszerességgel kerül sor a tervszerű ellenőrzésekre. Ezen felül mind a hatóság, mind a HelloParks gyakori szúrópróbaszerű ellenőrzéseket is végez a bérlőknél.

Miként akadályozzák meg, hogy a csarnokokból környezetre káros anyag kerüljön ki?

EU-s és hazai jogszabályok rendelkeznek egy raktárcsarnok biztonsági műszaki paramétereiről, amelyeknek a HelloParks létesítményei maximálisan megfelelnek. Ennek megfelelően, többek közt duplaszigetelésű műgyanta burkolat borítja a csarnokok padlóját, de a tűzoltáshoz használt víz kijutását is gát és automata felfogókapu akadályozza meg. A szabályozás úgy lett kialakítva, hogy engedélyezett tevékenység közben történt esetleges baleset esetén se érje kár a lakosságot és a lakott területeket.

Hogyan garantálja a HelloParks, hogy a bérlők csak az engedélyeknek megfelelő anyagokat tárolnak, illetve ipari tevékenységet végeznek?

A HelloParks rendszeresen ellenőrzi raktárcsarnokait. Az érintett cégek pedig a működés megkezdéséhez szükséges engedélyek kiadását követően is rendszeres felülvizsgálatra számíthatnak mind a HelloParks, mind a hatóság részéről. Az adott létesítmény tevékenységétől, az ahhoz szükséges berendezésektől függően napi, heti, havi, negyedéves, féléves és éves rendszerességgel kerül sor a tervszerű ellenőrzésre, míg a hatóságok és a HelloParks is gyakori, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez a bérlőknél.

Készül-e társadalmi-kockázati elemzés a közelben lévő lakóterületekre, bevásárlóközpontra, nagy forgalmú autópályára, amikor új bérlő költözik az ipari parkba?

A hatályos jogszabályoknak megfelelően, veszélyes anyag tárolása esetén az engedélyeztetés során készül teljes körű kockázatelemzés. Amennyiben egy bérlő tevékenysége engedélyhez kötött, az adott tevékenységet az engedély megszerzéséig nem kezdheti meg.

Átláthatóan tájékoztatja az érintett településeket a HelloParks az ipari parkokban működő üzemekről?

A HelloParks minden esetben átláthatóan működik. Cégünk minden fejlesztésnél körültekintően, a helyi szabályokat és a biztonsági, illetve környezetvédelmi előírásokat betartva végzi tevékenységét és ugyanerre kötelezzük a meglévő és leendő bérlőinket is. Ha a tevékenységéhez bármilyen további engedélyre van szüksége egy bérlőnek, akkor rendszerint önállóan, a bérbeadó tájékoztatása mellett, a releváns hatósággal közvetlenül jár el, ahogy ez jelen esetben is történt. Amennyiben egy bérlő tevékenysége engedélyhez kötött, az adott tevékenységet az engedély megszerzéséig nem kezdheti meg.

Mi akadályozza meg, hogy az itt működő üzemek szennyezzék a település vízkészletét?

Minden bérlő által végzett kiépítés csak a magyar és uniós szabályok szerint történhet. A kivitelezés közben pedig a HelloParks folyamatosan ellenőrzi a munkavédelmi és építési szabályok betartását.

Nem találtad meg a választ a kérdésedre?

Írd meg nekünk itt, és hamarosan válaszolunk!