Portfolio.hu: Új helyen kezd csomagszortírozásba a FoxPost

Hírek

2021.08.12.

HelloParks CAM 05 Copy Scaled

Beköltözött az első nagy bérlő a HelloParks maglódi ipari és logisztikai megaparkjának most elkészült első létesítményébe. A csomagautomata-hálózatáról ismert FoxPost 8400 négyzetméteres területet vesz igénybe, ahol már meg is kezdte az 1,5 millió eurós beruházást jelentő csomagszortírozó gépsorok telepítését, amivel napi kapacitása közel a tízszeresére növekszik – szerepel a Futureal közleményében.

A Futureal-csoporthoz tartozó HelloParks a múlt héten adta át a maglódi ipari és logisztikai megapark első ütemét jelentő 46 000 m2-es raktárépület első egységét, amelynek kivitelezése öt hónappal ezelőtt, idén márciusban kezdődött. Az épületet úgy tervezték, hogy megfeleljen a BREEAM New Construction Excellent fenntarthatósági minősítés kritériumainak.

A LÉTESÍTMÉNY ELSŐ NAGY BÉRLŐJE, A FOXPOST MÁR ÁT IS VEHETTE A TERÜLETÉT: AZ ORSZÁGSZERTE TÖBB MINT 240 CSOMAGAUTOMATÁT MŰKÖDTETŐ LOGISZTIKAI TÁRSASÁG CSOMAGSZORTÍROZÓ GÉPEKET TELEPÍT A BÉRBE VETT 8400 NÉGYZETMÉTERES INGATLANON.

Bengyel Ádám, a FoxPost vezérigazgatója egy korábbi Portfolio-nak adott interjújában elmondta, hogy a kiscsomag-logisztikai piac duplázódására számít, amin belül a csomagautomatás szegmens ötszöröződni vagy hétszereződni fog szerinte, és a házhoz szállítás kevésbé nő majd:
Az új bérleti szerződés kapcsán a vezérigazgató úgy fogalmazott: „Az új raktár óriási fejlődési lépcsőt jelent a FoxPost életében: a hazai piaci szereplők között ezzel a miénk lesz a harmadik legnagyobb központi raktár, ami kiszolgálja majd a teljes, 2024-re már több mint ezer csomagautomatából álló országos hálózatunkat. A váltásra a forgalmunk dinamikus növekedése miatt volt szükség, hiszen idén több mint 40 százalékos bővülést tervezünk. Az új raktárban több mint másfél millió eurós beruházással átállunk a teljesen automatizált csomagválogatási rendszerre, amivel közel a tízszeresére növeljük kapacitásunkat, vagyis akár napi százezer csomagot is kezelhetünk.”
„A FoxPosttal kötött hosszú távú bérleti szerződés részeként a raktárépülethez olyan fedett acélszerkezeteket, ún. fingereket építünk, amelyek révén lényegesen hatékonyabbá tehető a logisztikai folyamat, hiszen így egyszerre több mint 20 teherautót lehet feltölteni a kiszállítandó csomagokkal” – mondta Nemes Rudolf, a HelloParks ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy minden szabad területükre előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, hamarosan pedig beköltözik a következő bérlő is. A bérbeadással párhuzamosan már a következő épületek tervezését és engedélyezését is elkezdték.
A maglódi logisztikai megapark Budapest keleti agglomerációjának ipari zónájában helyezkedik el, a telken összesen 193 000 négyzetméternyi raktár-, könnyűipari- és irodaterület alakítanak ki. Az első ütem 46 ezer m2-es létesítményének beruházási értéke meghaladja a 40 millió eurót (14,4 milliárd forint). Ezen kívül Fóton, egy 76 hektáros területen összesen 330 ezer négyzetméternyi raktár- és ipari terület kialakítására van lehetősége a fejlesztőnek, Pátyon pedig egy 100 hektáros területen 400 000 m2 bruttó bérbeadható területű modern raktár- és gyártási területet alakít ki, több fázisban.
Az energiahatékonyságot és a környezetkímélő üzemeltetést biztosítva épül a HelloParks többi létesítménye is, amelyek várhatóan teljesítik a BREEAM fenntarthatósági szabvány előírásait. A fenntarthatóságot szolgálja továbbá, hogy a bérlők a park területén elektromos golfkocsikkal közlekedhetnek.
Mondd el másoknak is!