Octogon.hu: Még idén 3 új épület átadását tervezi a HelloParks

Hírek

2022.05.17.

Borito

Fóton, Maglódon és Pátyon további épületek előkészítése zajlik.

Három raktárcsarnok átadását is tervezi idén a logisztikai és ipari ingatlanfejlesztéssel foglalkozó HelloParks: a fóti telken júniusban adják át az első 45.000 m2-es raktárcsarnokot, és már folynak a munkálatok, a második, 26.000 m2-es City Flex típusú épületen, melyet év végén terveznek átadni. Maglódon szintén megkezdődtek az előkészületek a 45.000 m2-es épülethez, melynek átadását az év végére tűzte ki a beruházó. A három fejlesztés értéke meghaladja a 130 millió eurót, miközben Fóton, Maglódon és Pátyon további épületek előkészítése zajlik.

Gyors ütemben folynak az események a HelloParks tavaly indított fejlesztéseinél: a Fóton, Maglódon és Pátyon megvásárolt 76-46 és 97 hektáros telkeken egyidőben zajlanak a munkálatok, hogy felépüljenek Magyarország új, jövőbe mutató ipari és logisztikai megaparkjai, összesen több mint 900 ezer négyzetméteren.

A mindössze pár hónap alatt, közel teltházat elért első maglódi épület (MG1) kivételesen gyors kivitelezése és BREEAM Excellent minősítés megszerzése New Construction kategóriában benchmark lett a HelloParks számára, amit minden újabb raktárcsarnok fejlesztésnél célul tűzött ki. A fenntarthatóság ráadásul olyan fontos szempont lett a cégnek, hogy a legújabb maglódi (MG3) csarnoknál már az Excellent szintet is meghaladó Outstanding minősítés elérése a cél. Az új 45.000 m2-es épület átadását 2022 év végére tervezi a HelloParks, de már folyamatban van a további létesítmények előkészítése és engedélyeztetése is.

Ezzel párhuzamosan Fóton is folynak a kivitelezési munkák, ahol az ország egyik legnagyobb ipari és logisztikai központja épül. Az átadás előtti utolsó simítások zajlanak a HelloParks Fót első csarnoka (FT1) körül, amely az első maglódi épülethez hasonlóan a BREEAM New Construction kategória Excellent szintjét célozza meg. Közben megkezdődtek a HelloParks legújabb létesítményének, a 26.000 négyzetméteres FT6 földmunkái is. Ez lesz a HelloParks első City Flex típusú épülete, amely a nagyobb Big Box csarnokokhoz hasonlóan szintén rendelkezik dokkoló és drive-in kapukkal, de azokhoz képest alacsonyabb a belmagassága és kisebb a mérete, így akár az 1000 négyzetméteres bérleti igényeket is képes kielégíteni. A fejlesztés érdekessége, hogy nagy méretben itthon senki nem fejleszt ilyen jellegű raktárakat. Ez egyfajta inkubátorházként működik majd, ahol a bérlők a HelloParks-szal együtt tudnak bővülni és növekedni épületen vagy parkon belül. Ez a létesítmény is a BREEAM New Construction kategória elérhető legmagasabb, Outstanding minősítés megszerzését tűzte ki célul.

Fenntartható megoldásokat vár el a hazai piac

A jó minőségű, bérlői szempontok szerint is alaposan átgondolt és energiahatékony raktárberuházásra komoly igény mutatkozik, többek között ezért is fontos a HelloParks számára a fenntarthatósági minősítés. A HelloParks minden projektjét a BREEAM New Construction kategória követelményei szerint fejleszti és építi. Ez azért fontos, mert így a követelményrendszer a koncepciótervezéstől a megépítésen át az üzemeltetésig szerves részét képezi a fejlesztéseknek, így biztosítva a legmagasabb fenntarthatósági követelményeknek való megfelelést. A New Construction kategória legnagyobb előnye az In-Use minősítéshez képest, hogy az magát a tervezési folyamatot, a kivitelezési és átadási folyamatot és a kész produktumot is minősíti, míg az In-use csak a kész épület teljesítményét vizsgálja. A New Construction minősítés esetében ezen felül szigorúbbak a műszaki követelmények, így a szakmai presztízse is magasabb.

A maglódi megaparkot már most olyan meghatározó bérlők választották, mint a FoxPost, Bútor1, Quehenberger és Karzol-Trans, ESDWORK, akik számára kiemelten fontos a fenntartható működés, többek között ezért is esett a választásuk a HelloParks-ra. Miközben az emelkedő kivitelezési és telekbekerülési költségek, valamint a növekvő kereslet a bérleti díjakra is hatással vannak, a korszerű megoldások alacsonyabb üzemeltetési kiadásokat és takarékosabb energiafelhasználást tesznek lehetővé. Az épületek a legmodernebb műszaki specifikáció szerint valósulnak meg, ami hosszú távon csökkenti a bérlők operatív költségeit, és összhangban van a környezetvédelmi trendekkel, valamint a cég széndioxid lábnyom-csökkentéssel kapcsolatos elvárásaival. A HelloParks előnye a BREEAM mellett, hogy a nagy parkok elépítése sokkal költséghatékonyabb, mint az úgynevezett egyedülálló (standalone) épületeké, az üzemeltetési költségek különösen versenyképesek a piacon.

A jövő az okos megaparkoké

Az új ipari park okos megoldásokkal és különböző szolgáltatásokkal támogatja a bérlőket. A közös területeken okoslámpák világítanak, a tetőkre napelemparkot telepítenek, amelynek mérete a tényleges bérlői igény ismeretében bővíthető, emellett pedig gépészeti oldalon is energiahatékony rendszereket alkalmaznak. A beruházó elektromosautó-töltőket is kiépített az épületek előtti parkolókban, az ezek bővítéshez szükséges infrastruktúrát pedig folyamatosan fejleszti annak érdekében, hogy az elektromos töltőállomások iránti növekvő igényt rugalmasan és gyorsan kielégíthesse.

„A fenntarthatóság és a gazdaságos üzemeltetés nálunk is egyre fontosabb szerepet játszik a mindennapos működésben. Mindezek mellett azért választottuk a HelloParks-ot, mert az együttműködésünk a kezdetektől fogva nagyon rugalmas volt és ez azóta is így van. Minden kérésünkre találnak megoldást” – mondta el Mojzes Tamás a Karzol-Trans Kft. maglódi logisztikai központjának raktárvezetője.

Az egyik legjelentősebb újítás a HelloParks applikációja, amelynek segítségével a bérlők maguk gazdálkodhatnak az energiával. Az alkalmazáson keresztül elérhető a csarnokokba épített épületfelügyeleti rendszer, amelyben a fejlesztők a bérlők számára külön felületet alakítottak ki. A bérlők az applikáción keresztül hozzáférnek az általuk bérelt területek műszaki adataihoz. így folyamatosan felügyelhetik közüzemi fogyasztásaikat, illetve bármikor módosíthatják fűtési, szellőztetési vagy világítási beállításaikat, időprogramokat hozhatnak létre, vagy éppen ellenőrizhetik, minden villanyt lekapcsolt-e a rendszer – akár az irodából, akár otthonról, vagy egy távoli szigetről. Ezek a lehetőségek mind hozzájárulnak a hatékonyabb energiagazdálkodáshoz, a fenntarthatóbb üzemeltetéshez, így a költségcsökkentéshez is. Az alkalmazással mindezek mellett lehetőség van az adott bérleményhez kapcsolódó dokumentációk elérésére és letöltésére, mint például az alaprajzok, tűzvédelmi dokumentumok, használati útmutatók vagy a házirend.

„Mivel a Foxpost Zrt. számára nagyon fontos a fenntarthatóság, a HelloParks applikációt mi elsősorban fogyasztási adatok kinyerésére használjuk, ezáltal folyamatosan monitorozni tudjuk a mindennapi működésünkkel kapcsolatos áram- és gázfelhasználásunkat, így szerzünk pontos információt a CO2 kibocsátásunkról, hogy átfogóbb képet kapjunk cégünk működésével kapcsolatban. Szintén jó funkciónak tartom, hogy lehetőségünk van élő és közvetlen kapcsolatban lenni a fűtés és világítás aktuális helyzetével, így akár távolról is ellenőrizni tudjuk a raktár állapotát, továbbá lehetőségünk van időprogramok beállítására, ezzel tovább tudjuk optimalizálni a fogyasztásunkat” – emelte ki Bacsa Botond az FoxPost project managere.

„Fontosnak tartjuk, hogy fejlesztéseink hosszú távon is értéket teremtsenek partnereinknek, ennek megfelelően megaparkjainkat úgy alakítjuk ki, hogy fenntartható üzemeltetést, jövőbemutató digitális megoldásokat és emberközpontú szolgáltatások biztosítsanak bérlőink számára. Mindezeket pedig rugalmas bérleti konstrukciókkal tesszük még vonzóbbá” – mondta el Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.

A teljes cikk az ocotogon.hu-n olvasható.

Mondd el másoknak is!