ingatlan.com: Több mint 170 ezer négyzetméter ipari fejlesztést adott át idén a HelloParks

Hírek

2023.12.15.

DJI 0025 (1)

Az építőipar általános lejtmenete ellenére eddigi legjobb évét zárta az ipari ingatlanfejlesztő HelloParks, ami 2023-ban összesen több mint 150 ezer négyzetméter raktárterületet adott bérbe csarnokaiban. A mindössze három éve alakult, az átadott új ipari fejlesztések terén itthon mára piacvezető társaság idén 13, köztük a maguk területén meghatározó vállalattal kötött hosszútávú partnerséget. A rugalmas és ügyfélközpontú beruházó iránti bizalmat mutatja, hogy olyan épületeire is sikerrel kötött előbérleti szerződéseket, amelyek kivitelezése még csak kezdeti vagy haladó fázisban van. 

A társaság 2023-ban négy új épületet adott át összesen 174 ezer négyzetméteren, ezek közül az MG3 Maglódon, az FT6 és az FT2 Fóton, a PT1 pedig Pátyon található. Szintén az idei év sikere, hogy az MG3 megkapta a ma elérhető legmagasabb, Outstanding fenntarthatósági minősítést a BREEAM New Construction kategóriájában, ezzel a HelloParks raktárcsarnoka lett az első itthon, ami eléri ezt a szintet az ipari ingatlan ágazatban.

Az idén szerződött partnerek között több, a szektorában a világpiacon is meghatározó óriásvállalat megtalálható. Közülük a német dm üzletlánc ez év novemberében vette át 18 ezer négyzetméteres raktárát a HelloParks Páty PT1-ben. Szintén a PT1-be költözik be a DHL Group részét képező DHL Supply Chain, ami 20 ezer négyzetméteres területen kezdi meg működését 2024 januártól. Az Aeroplex Közép-Európai Kft. pedig közel 8 ezer négyzetméter raktár és irodaterületet vesz bérbe 2024 tavaszától a HelloParks Maglód MG3-as csarnokában.

A két év alatt összesen 267 ezer négyzetméter ipari fejlesztést átadó HelloParks üzleti modelljében meghatározó szerepet kap a modern, fenntartható és ügyfélközpontú gondolkodás. Ennek köszönhetően a társaság olyan cégek bizalmát is elnyerte, melyek bérleménye jelenleg még kivitelezési fázisban van: a Gebrüder Weiss 2024 nyarán veheti át 22 ezer négyzetméteres helyét a HelloParks Páty PT2-ben, míg a beruházó jelenleg legnagyobb ügyfele, a TRANSDANUBIA a jövő év negyedik negyedévétől vesz ki összesen 24 ezer négyzetméter raktár- és irodaterületet a PT3-as raktárcsarnokban.

A Futureal-csoporthoz tartozó ipari ingatlanfejlesztő idén új helyszínen, Alsónémediben, az M0 és M5 autópályák találkozásához és a BILK konténer terminálhoz közel, egy 14 hektáros területen kezdett építkezésbe, ahol egy 60 ezer négyzetméteres raktárcsarnok létesítésén dolgozik. A Big Box típusú épület várható átadása 2024 negyedik negyedévében valósul meg. Az új helyszínen elkezdett beruházás, valamint a pátyi PT2 és PT3 csarnok fejlesztése következtében jövőre várhatóan 144 ezer négyzetméter új ipari területet ad át a HelloParks.

„3 éve indultunk, 2 éve adtuk át az első épületünket, mára pedig sikeresen túl vagyunk 250 ezer négyzetméter raktár bérbeadásán, továbbá másfél éven belül elérhetjük a fél millió négyzetméter kész épületet” – foglalta össze az ingatlanfejlesztő eredményeit Pozderka István, a HelloParks üzletfejlesztési igazgatója és társalapító partnere.

Kizárólag zöld ipari ingatlanokban gondolkodik 

A fejlesztő már a kezdetektől előremutató célokat fogalmazott meg a környezetbarát és fenntartható raktárfejlesztések irányába. A HelloParks célja, hogy zöld beruházásaival motiválja az egész ágazatot, ezért idén átadott és jelenleg fejlesztés alatt álló raktárcsarnokai már mind a legmagasabb, Outstanding fokozat megszerzését célozzák, és az EU Taxonómia elvárásai mentén épülnek.

A HelloParks kiemelt figyelmet fordít az energiahatékony működésre. Ezt támogatja többek között a vállalat saját fejlesztésű mobilapplikációja is, amely a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek. Az alkalmazáson keresztül távolról is elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési és világítási beállítások.

Az épületekben található irodák nulla primer energiafogyasztás mellett működtethetők, köszönhetően a tetőre telepítendő napelemeknek. Még a csarnokok tetejére hulló csapadék is felhasználásra kerül az épületek körüli zöldterület öntözésére. A közös területeken smart ready lámpák világítanak, a raktárak parkolójában pedig elektromosautó-töltők is rendelkezésre állnak.

A teljes cikk az ingatlan.com-on olvasható.

Mondd el másoknak is!