ingatlan.com: A HelloParks Maglód a legmagasabb BREEAM minősítést kapta

Hírek

2023.12.11.

Screenshot 2023 12 13 At 11.01.05

Elsőként érdemelte ki a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legszigorúbb, Outstanding minősítését a HelloParks Maglód 45 ezer négyzetméteres MG3-as raktárcsarnoka a magyarországi ipari ingatlanok közül. A vállalat idén befejezett és jelenleg építés alatt álló raktárcsarnokai már mind ezen feltételek szerint épülnek, és az EU Taxonómia követelményeinek is megfelelnek. A fejlesztés a HelloParks klímasemlegességi útvonaltervébe is illeszkedik.

Az elkészült épület mellett a teljes tervezési, kivitelezési és projektmenedzsment folyamatot is értékelik a New Construction kategóriában, az alapanyagok beszerzésétől, szállításától kezdve a hulladékkezelésen át egészen a beépített és felhasznált technológiákig. A kimagasló minősítést a fejlesztő az ABUD Mérnökiroda Kft. szakmai támogatásával érte el. A vállalat korábban Magyarországon elsőként szerezett ipari ingatlan kategóriában Excellent minősítést is – a HelloParks Maglód MG1-es csarnokával – és 2023 óta egyedüliként építi valamennyi új létesítményét a legszigorúbb, Outstanding kritériumoknak megfelelve.

A HelloParks élen jár a klímasemlegességhez szükséges elvárások teljesítésében. Az idén bemutatott, HelloZero elnevezésű fenntarthatósági stratégiában szereplő célkitűzéseket is az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban, a Párizsi egyezményben rögzített 1,5 °C fokos maximális felmelegedési határérték teljesítése érdekében határozták meg.

Az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése mellett a fenntartható vízgazdálkodás és a felelős hulladék-menedzsment ügyét is prioritásként kezelik, folyamatosan szem előtt tartva a biodiverzitás jelentőségét. Az új épületek kivitelezésein 2025-től negyedével (25%), 2030-tól pedig felével (50%) csökkentik a beépülő karbon mértékét az ingatlanfejlesztő első hasonló épületeihez képest, amelyek egyébként már szintén felülmúlták a régiós színvonalat a nyugat-európai fejlesztésekre jellemző értékek elérésével. Emellett létesítményenként átlagosan 2,5 MW napelemkapacitást is kialakítanak majd.

„A bérlők számára is egyre fontosabbak a korszerű, energiahatékony működést biztosító megaparkok által nyújtott előnyök, hiszen a mérhető fenntarthatósági célok az üzleti stratégia megkerülhetetlen részévé váltak. A fenntartható építési módszerek hozzáadott értéke tehát egyre nyilvánvalóbb, mivel a klímasemleges ipari ingatlanok jelentősen hozzájárulnak e célok eléréséhez” – mondta Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.

Az ipari ingatlanfejlesztéssel foglalkozó vállalat külön hangsúlyt fektet a beépülő karbon mérséklésére is, vagyis csökkenti az épület építőanyagainak teljes életciklusát felölelő karbonkibocsátásokból adódó terhelést. Ebbe az építőanyagok és termékek bányászatától kezdve azok szállításán és előállításán, majd beszerelésén és az életciklusuk alatti fenntartásán és cseréjén vagy javításán át azok bontása és a keletkező hulladékok kezelése, feldolgozása is beletartozik.

A teljes cikk az ingatlan.com-on olvasható.

Mondd el másoknak is!