Ingatlan.com: A HelloParks elkezdte építeni a pátyi megaparkját

Hírek

2022.10.04.

633ac2d9a1f99374438350

Oszlopállítási ceremóniával ünnepelte meg a HelloParks a pátyi megapark első, 58.000 m2-es raktárcsarnokának (PT1) kivitelezését. A közel 70 millió euró értékű beruházás lesz Budapest vonzáskörzetének legnagyobb egybefüggő raktárcsarnoka, valamint az ipari ingatlanfejlesztő eddigi legnagyobb projektje is. A Big Box típusú energiatakarékos és környezetbarát raktárat várhatóan 2023 nyarán adják át. Mindeközben teljes lendülettel folyik a HelloParks Fót és Maglód megaparkok fejlesztése, ahol az idén még 1-1 projekt átadását tervezik.

A főváros szomszédságában, Pátyon, az M1-es autópálya mentén egy több mint 100 hektáros területen kezdte meg az ország egyik legnagyobb ipari központjának megvalósítását a Futureal-csoporthoz tartozó HelloParks. A HelloParks Páty megaparkban a tervek szerint összesen 354.000 m2 bruttó bérbeadható területű modern raktár és ipari infrastruktúra valósul majd meg, több fázisban.

Az első ütemben jelenleg épülő, 58.000 m2 alapterületű, Big Box típusú csarnokban a legkisebb bérbe vehető terület 3.500 m2 lesz. A pátyi létesítményt már a BREEAM fenntarthatósági szabvány Outstanding minősítésének megfelelően alakítják ki, New Construction kategóriában, ami az elérhető legmagasabb követelményeket támasztja. A legszigorúbb fenntarthatósági kritériumok teljesítése egybeesik a vállalati törekvésekkel, miszerint a karbonsemleges Európa felé vezető úton a HelloParks az iparágon belül az elsők között érjen célba. Ehhez a pontos útvonalakat és kulcs állomásokat a vállalat ESG célkitűzései adják meg.

A csarnok BREEAM New Construction kategória Outstanding minősítésének gyakorlati megvalósításához többek között már a kivitelezés indulásától kezdve szelektálásra kerül az építési hulladék, amelyet több mint 85 százalékban újra is hasznosítanak, az építés során pedig ISO 14001-es minősítésű anyagok kerülnek felhasználásra. A kész épületben az irodák primer energiafogyasztása nulla lesz, köszönhetően a tetőre telepítésre kerülő napelemeknek és a megújuló energiával működő hőszivattyús hűtő-fűtő rendszereknek. Még a tetőre hulló csapadék is felhasználásra kerül, ezt locsolási célra külön gyűjtik majd. Világszinten az épületek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg az Outstanding minősítést, Magyarországon ipari épületet ebben a kategóriában jelenleg csak a HelloParks épít.

A megaparkot számos okos, korszerű megoldással is ellátják, így például a HelloParks már elkészült épületeiben alkalmazható applikáció segítségével a bérlők elérhetik majd a PT1-es csarnokot is felügyelő BMS rendszert. Ennek köszönhetően akár az energiafogyasztással is igényeik szerint gazdálkodhatnak. A mobilalkalmazáson keresztül bárhonnan folyamatosan felügyelhetik közüzemi fogyasztásaikat, módosíthatják fűtési, szellőztetési és világítási beállításaikat. Mindemellett a közös területekre smart ready lámpákat telepítenek, a raktár parkolójában pedig elektromosautó-töltők is rendelkezésre állnak majd.

„A HelloParks Páty fejlesztésnek köszönhetően hamarosan már három helyszínen, vagyis Fóton, Maglódon és Pátyon is a legkorszerűbb épületekkel tudjuk kiszolgálni a hazai logisztikai és ipari szektort. Külön öröm, hogy az érintett városokban rendkívül jó kapcsolatot tudtunk kialakítani az önkormányzattal és a helyi közösségi életbe is sikerült aktívan bekapcsolódnunk. A folyamatosan érkező piaci igényeknek megfelelően a beruházások teljes kapacitással haladnak” – hangsúlyozta Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.

A magyar tulajdonú ipari ingatlanfejlesztő első két épülete – HelloParks Maglód MG1 és HelloParks Fót FT1 – alig néhány hónap alatt 100 százalékosan megtelt bérlőkkel, és még az idén további két projekt befejezését tervezi: a HelloParks Maglód területén jelenleg a második, 45.000 m2-es (MG3) csarnok építése zajlik, amelynek átadása 2022 utolsó negyedévére várható, a HelloParks Fót 76 hektáros területén, pedig az első City Flex típusú, 26.000 m2-es csarnok (FT6) építési munkálatai folynak. Ez utóbbiba év végén költözhetnek majd be az első bérlők.

 

A cikk az ingatlan.com-on olvasható.

Mondd el másoknak is!