Index.hu: Innovatív megaparkokkal rázza fel az ipari ingatlanszektort egy hazai fejlesztő

Hírek

2022.11.09.

46045340 E39983c04982b361624ba05658472895 Wm

Az online kereskedelem térnyerése, a koronavírus járvány és a beszállítói láncok rövidülése teljesen átalakították a logisztikai szektort. A gyártó és összeszerelő vállalatok elkezdték felhalmozni a készleteiket, ami nemcsak a raktározási igényt, de a minőségi elvárásokat is megnövelte az ipari parkok irányába. A változó trendben rejlő üzleti lehetőséget ismerte fel egy magyar tulajdonú ipari ingatlanfejlesztő társaság, a HelloParks. A Futureal-csoport által mindössze két éve alapított vállalat mára közel 270 000 m2-en fejleszt ipari ingatlanokat megaparkokban Budapest közelében, és ez még csak a kezdet. A fejlesztés során olyan, Magyarországon egyedülálló emberközpontú és fenntartható logisztikai központokat építenek, ahol a mobilos okosmegoldások, a napelemek és az elektromos golfkocsik alapszolgáltatásnak számítanak. Sőt, jövőre a HelloParks egyik megaparkjában nyílik meg a főváros vonzáskörzetének legnagyobb egybefüggő, modern raktárcsarnoka is.

A világjárvány és globális ellátási láncok megakadása komoly problémákat okozott világszerte, így Magyarországon is az ipari vállalkozásoknak. A cégek a saját kárukon tanulva álltak át a just-in-case stratégiai készletezésre, vagyis az üzemeikhez közel nagyobb készletet tartanak raktáron a szükséges alapanyagokból, ezzel kivédve egy újabb ellátási hiányt. Emellett jól láthatóan emelkedett az elektromos járműipari beszállítók száma is, ami ugyancsak növeli a keresletet a minőségi ipari ingatlanok iránt. A megváltozott raktározási körülmények egyben újfajta igényeket támasztottak az épületekkel kapcsolatban. Már nem csak a költséghatékonyság számít, egyre nagyobb szerepet kapnak a gördülékeny munkamenetet segítő digitális megoldások, a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és a tehetséges munkaerő megtartásához nélkülözhetetlen emberközpontú szemlélet.

Bérlőkre hangolva

A változó piaci igényeket felismerve indult el idén pont két éve a HelloParks, és kezdett három népszerű kereskedelmi övezetben is nagy ívű ipari fejlesztésekbe. Alapítása óta a vállalat már hat ipari csarnok-fejlesztést indított el Fóton, Maglódon és Pátyon, amiből kettőt 2022 első felében át is adtak. A már elkészült, összesen több mint 90 000 m2 területet biztosító két épület – a HelloParks Maglód MG1 és a HelloParks Fót FT1 – alig néhány hónap alatt 100 százalékosan megtelt bérlőkkel. A maglódi megapark első épületét olyan meghatározó piaci szereplők választották, mint a FoxPost, Bútor1, Quehenberger, Karzol-Trans és ESDWORK, míg az FT1-es csarnokba a BYD Electric Bus & Truck Hungary a HTNS, az Expert, a K&V és a Seojin Auto Hungary költözött.

A munka azóta sem állt meg, hisz a HelloParks Maglód megaparkban jelenleg a második, 45.000 m2-es (MG3) csarnok építése zajlik, a HelloParks Fót területén pedig az első City Flex típusú, 26.000 m2-es csarnok (FT6) építési munkálatai folynak, mindkét projekt átadása 2022 végére várható. A HelloParks Fót megaparkban emellett ugyancsak elindult a harmadik csarnok (FT2) megvalósítása, ami egy 45.000 m2-es Big Box típusú épület lesz. Mindeközben a pátyi megapark első, 58.000 m2-es raktárcsarnokának (PT1) kivitelezése is megkezdődött, ami Budapest vonzáskörzetének legnagyobb egybefüggő, modern raktárcsarnoka, valamint az ipari ingatlanfejlesztő eddigi legnagyobb projektje is.

Fenntarthatóságra, energiahatékonyságra vágynak a bérlők

Az ipari csarnok kiválasztásánál a potenciális bérlők számára az ár mellett egyre inkább előtérbe kerül az energiahatékonyság és a fenntarthatóság is. A HelloParks ezért már a tervezőasztalnál kiemelt figyelmet fordít ezekre a szempontokra, ennek megfelelően a legújabb raktárcsarnokai már a BREEAM New Construction kategória legszigorúbb Outstanding fenntarthatósági kritériumai szerint és az EU Taxonómia elvárásai mentén épülnek. Ennek gyakorlati megvalósításához többek között már a kivitelezés indulásától kezdve szelektálásra kerül az építési hulladék, amelyet több mint 85 százalékban újra is hasznosítanak, az építés során pedig ISO 14001-es minősítésű anyagok kerülnek felhasználásra. A kész épületben az irodák primer energiafogyasztása nulla lesz a tetőre telepítésre kerülő napelemeknek és a megújuló energiával működő hőszivattyús hűtő-fűtő rendszereknek köszönhetően. Még a tetőre hulló csapadék is felhasználásra kerül, ezt locsolási célra külön gyűjtik majd. Világszinten az épületek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg az Outstanding minősítést, Magyarországon ipari épületet pedig ebben a kategóriában jelenleg csak a HelloParks épít. Az elkészült létesítményekben alapfelszereltség az energiatakarékos LED világítás és a napelemes megújulóenergia-felhasználás és az energiahatékony gépészet. A közterületeken smart-ready lámpák világítanak, a károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést pedig elektromosautó-töltők és az épületek közti mozgást segítő elektromos golfautók biztosítják.

Csak okosan

A minél magasabb energiahatékonyságot támogatja a HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is, amely a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek. Ezen az alkalmazáson keresztül ugyanis bárhonnan elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési vagy világítási beállítások. Emellett időprogramokat hozhatnak létre, valamint ellenőrizhetik, hogy minden villanyt lekapcsolt-e a rendszer.

A jövő egyre zöldebb a logisztikában

A HelloParks első lépésként Budapest környéki, majd vidéki megaparkok fejlesztésében gondolkodik, ahol mind raktározási, mind pedig könnyűipari gyártási tevékenység végezhető. A vállalat célja továbbra is az, hogy leghatékonyabb és a legkörnyezettudatosabb ipari ingatlanokat fejlesszék a legkedvezőbb áron, és ezáltal a HelloParks meghatározó szereplővé váljon a piacon. A legszigorúbb fenntarthatósági kritériumok teljesítése továbbá egybeesik a cég törekvéseivel, hogy a karbonsemleges Európa felé vezető úton a HelloParks az iparágon belül az elsők között érjen célba. Ennek érdekében a vállalat 2030-ig a lehető legalacsonyabb szintre kívánja csökkenteni az üvegházhatású gáz és szén-dioxid kibocsátást, valamint tovább növelné épületei energiahatékonyságát és a megújuló energiafelhasználást. Emellett lépéseket tesz a parkjai területén a biológiai sokféleség megőrzése és növelése érdekében; célja a zero waste, a fenntarthatóbb vízgazdálkodás, valamint a körforgásos gazdaság elemeinek beépítése működésébe.

A teljes cikk az index.hu-n olvasható.

Mondd el másoknak is!